Vi er stolte over at kunne støtte & sponsorere gode initiativer som nedenstående:

HÆRVEJSLØBET


DGI Hærvejsløbet er et rigtigt motionscykelløb. Vi lægger vægt på holdkørsel og socialt samvær undervejs. Det vil sige, at I som ryttere forpligter jer på hinanden, hjælper hinanden med at holde tempo, venter ved små reparationer og kommer samlet i mål på jeres hold.

Det handler om at få en fantastisk oplevelse undervejs, nyde de overdådige depoter og ikke mindst ha’ en uforglemmelig dag på de jyske landeveje og i skovene. Smil til de frivillige, der gør et kæmpe stykke arbejde for at gøre jeres oplevelse helt unik.

Tiden er ikke vigtig, så nyd turen.

Det er nogle fantastiske smukke ruter, som byder på storslåede naturoplevelser, udfordringer og masser af forskellige indtryk.

Vi håber, det bliver et ”eventyr” for alle.

Historien
DGI Hærvejsløbet udspringer fra ideen om at forvandle den historiske Hærvej til Danmarks største motionsarena. Hærvejen ligger på Jyllands højderyg og tjente i århundreder som en vigtig rute for både hære, kvægdrivere, handelsmænd og pilgrimme. Da trafikken fra slutningen af 1800-tallet gradvist overgik til toge og siden biler, mistede Hærvejen sin betydning som færdselsåre gennem Jylland og forbindelsesled mellem Danmark og det øvrige Europa.

Hærvejen har de senere årtier vundet stadig større opmærksomhed som rekreativ rute for vandrere og cyklister. Infrastrukturen på Hærvejen er forbedret ganske betydeligt, og ruten er i mange danskeres bevidsthed nu vundet frem som et refugium fra hverdagens stress og jag.

Hærvejens kendetegn er betinget af den sidste istid, hvor det nuværende landskab blev dannet, efterhånden som isen smeltede. Det skabte Jyllands højderyg og dermed vandskellet, hvor vandløbene løber enten øst mod Kattegat eller vest mod Vesterhavet.

Som resultat er naturen op gennem Jylland yderst varieret og stadigt mere kuperet, som Hærvejen nærmer sig Viborg. DGI Hærvejsløbet er med til at udvikle denne naturskønne strækning til en arena for fysisk udfoldelse for motionister fra nær og fjern. Hærvejsarenaen er en rejse i landskabet, som byder på talrige perler af oplevelser undervejs, særligt kendetegnet ved effekten af sidste istid, som har skabt vandskellet på den jyske højderyg.

Starten går ved den smukt beliggende Flensborg Fjord, før deltagerne passerer grænsen og et Sønderjylland med vidt udsyn til alle sider. Syd for Vejen passerer deltagerne Kongeåen, og dermed den danske grænse til Tyskland i de historisk set dramatiske år fra 1864 til 1920.

Landskabet lukker sig herfra gradvist, som de midtjyske bakker tager over fra det åbne sønderjyske landskab. Vejle Ådal slår for alvor et midtjysk tema an med vandløb og bakker for deltagere, som får mange flere toner på den videre færd.

Jelling-stenene giver et historisk afbræk, før temaet fortsætter ved Rørbæk Sø, hvor Danmarks største vandløb, Skjernåen og Gudenåen, har deres udspring med få hundrede meters afstand, før de løber hver deres vej mod vest og øst. Herfra overtager skovene også mere og mere af billedet mod Viborg.

Deltagerne krydser Danmarks største sammenhængende skovområde i et flere kilometer bredt bælte ved Vrads, men skovene fortsætter i form af Kompedal, Ulvedal og Stendal Plantage, kun afbrudt af den nyetablerede Bøllingsø, et af Danmarks største naturgenopretningsprojekter.

Med Dollerup Bakker får deltagerne for alvor færten af Viborg, og Hærvejsarenaen kulminerer i det historiske Viborg på brostenene op mod Domkirken.